sreda, 12. november 2014

Uredite prostor za igro v otroški sobi ali igralnici

Vsake toliko časa je pametno malo urediti in preurediti prostor za igro. Morda se nabere nekaj nezanimivih, uničenih ali neumnih (da, tudi igrače so lahko neumne ali še slabše, poneumljajo) igrač, ki jih je potrebno odstraniti ali popraviti. Morda so igrače že umazane in jih je potrebno očistiti. Morda pa bi radi samo generalno uredili prostor za igro, ker tega že dolgo niste storili.

Kako? Pomembno je, da v tem času otrok ni doma, ker se bodo odstranjevanju igrač upirali in možno je tudi, da jim ne bo všeč prostor, ki ste ga namenili za igrače ter vam bodo oporekali, vi pa na koncu ne boste postorili ničesar. Otrok točno ve, kam spada kakšna igrača, zato mu tega reda ne spremenite preveč. Vsaki igrači namenite točno določen prostor, kamor jo bo otrok po končani igri pospravil. Uporabite lahko predalnike, koše za igrače, police, omare, škatle itd. Sortirajte jih po skupinah, na primer vse kocke sem, vsi avtomobilčki tja, punčke tja itd. Tako jih bo otrok zlahka našel. Skupaj jih zložite tudi glede na namen, na primer punčke in oblačila skupaj ter avtomobilčke in garažo skupaj, da bo otrok imel na enem mestu na razpologo vse za samostojno igro in bo lahko uporabil kar bo želel. Tiste igrače, ki niso za vsakdanjo rabo zložite posebej in imejte dostop do njih samo vi. Enako je lahko z različnimi pripomočki za ustvarjanje. Dobro je, da otrok nima vseh igrač naenkrat na razpolago, kajti hitro jih je lahko preveč. Če imate možnost jih nekaj pospravite v skladišče, shrambo ali garažo in jih vsake toliko česa zamenjajte. Če imate sestro, brata ali prijateljico z enako starim otrokom si lahko igrače med seboj zamnejujete v časovno določenih intervalih in poskrbite za to, da se otrok ne naveliča igrač, hkrati pa privarčujete.

Tako imamo prostor za igro urejen doma, v njuni otroški sobi.

Knjige imamo v vseh sobah, v pletenih košarah različnih velikosti, iz katerih si enostavno vzameta tisto, ki jo želita in jo tudi pospravita nazaj, V predalniku so zgoraj pripomočki za ustvarjanje in nekateri inštrumenti, spodaj pa različne kocke za zlaganje. V mehkih koših za igrače so plišaste in plastične igrače, ki jih tudi oba dosežeta. Na vidno mesto lahko izpostavite lepše, lesene igrače, ki hkrati sobo olepšajo. Otroci bodo zelo ponosni, če bodo njihove umetnine krasile sobico.

Vse igrače lahko dosežeta sama, oziroma, kakor hitro se Zara postavi na noge, bo tudi ona lahko dosegla barvice in jih bo potrebno malo premakniti. :)

Preproga je praktična, ker lahko na njej zlagata kocke, brez da bi ju zeblo na golih tleh. Večina otroške igre se tako ali tako odvija na tleh in po želji lahko tla zaščitimo s penastimi puzzli, preprogami, odejami, tetra plenicami ipd. Mizica in stoli so pri nas v uporabi, ko beremo, rišemo, barvamo in kako drugače ustvarjamo.

Tablo zaenkrat uporablja samo Aljaž in vse drobnarije so v dobro zaprtih plastičnih posodicah, da jih Zara ne more odpreti.


Iz spodnjih predalov tega predalnika lahko jemljeta sama, zgornji so zame in na njih hranim pripomočke za pripravo različnih aktivnosti. Ta podoba na stalna, rada dodajam risbe, slike in napise, da ni ves čas enako.Tudi igrače rotirajo. Zanimivo je, da je bil ta predalnik včasih na steni v vodoravnem položaju in so bile v njem knjige, ampak mi je tako ljubše, čeprav ni namenjen taki uporabi.

Tako pa je urejeno v dnevnem prostoru, kjer smo že zdavnaj umaknili mizico z ostrimi robovi in prostor prilagodili otrokoma. Na omari, ki se ne vidi hranimo še knjige in na posebni polici še knjige iz knjižnice, da jih ne pomešamo z ostalimi.



Imamo tudi stajico, ki pa jo redko uporabljamo (mogoče enkrat na teden). V njej hranimo "dojenčkaste" igračke, žoge, balone... 
 

Z ljubeznijo, Mama.

8 komentarjev:

  1. Nina, hvala vam za tako čudovit blog, katerega rada prebiram. Tale članek nam bo prišel prav pri urejanju bodoče sobice za hči in sina, saj je polen pametnih idej in nasvetov. Hvala.

    bogastvomajhnih.si

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobrodošli in hvala za tako lep odziv! Pridem tudi jaz k vam kaj na obisk. ;) Lp.

      Izbriši
  2. Ooo, lepo, prijetno :) Zanima me, od kje so miza in stolčka, sem že videla, pa ... Pikapolonica?

    OdgovoriIzbriši
  3. Hej! Krasna in uporabna objava. Pri vas je kot iz škatlice. ;) Meni so pa padle v oči košare za knjige, ker že nekaj časa iščem nekaj podobnega. Igrače imamo dokaj pospravljene in urejene, knjige pa.. Ja, smo veliki bralci in posledično so knjige povsod. :) In te košare bi mogoče malce pomagale. In še ravno pravšnja dimenzija se mi zdi. So Ikeine?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Košare za knjige so iz trgovine Jysk. Sem tudi v Ikeii iskala nekaj takšnega, ampak me niso tako prepričale. Imajo jih v različnih dimenzijah in sem jih nekaj manjših izbrala tudi za drobnarije na previjalni mizi. Knjige so super na policah in v predalnikih, ampak košare so še posebej simpatične za majhne rokice. Pa še pospravljajo jih lahko sami, brez težav. :)

      Izbriši
  4. Uau, super, hvala. Kakšna brzina! ;) So se tudi meni zdele zelo podobne enim Ikeinim, ampak vseeno malček drugačne. :) Hvala še enkrat, bomo šli pogledat. In vse pohvale za super blog!

    OdgovoriIzbriši