torek, 4. november 2014

Uvajanje v vrtec

Nastopil je dan, ko sva z Zaro pričeli uvajanje v vrtec. Uvajanje se razlikuje od vrtca do vrtca, od vzgojiteljice do vzgojiteljice in od otroka do otroka. Prav je, da se vzgojiteljica s starši pogovori in jim razloži kako bo uvajanje potekalo, predlaga kako bi iz njenih izkušenj bilo najbolje narediti in tudi starši morajo povedati, kako bi naj po njihovo uvajanje izgledalo, saj oni otroka in otrokov karakter najbolje poznajo.

Mi smo se dogovorili, da bo Zara prvi dan tam dobro uro, naslednji dan dve uri in postopoma dlje. Prvi teden še ne bo spala v vrtcu, drugi teden pa že. Že od začetka bo v vrtcu sama, jaz bom odšla in prišla po njo ob dogovorjeni uri.

Zakaj smo se tako odločili in kaj se mi pri uvajanju zdi pomembno?

- Za daljše uvajanje smo se odločili, ker nas ne preganja čas in zato, da se Zara postopoma navadi na to, da se mama vedno vrne po njo. V kratkem času ravno dovolj spozna vzgojiteljice in okolje, da mame ne pogreša preveč in se razveseli, ko se vrne. Pridobi občutek varnosti in zaupanje v osebe v vrtcu in v to, da bo mama sigurno prišla po njo, ne glede na količino časa, ki ga tam preživi.

- Ker se Zara uvaja med letom v usklajeno skupino ne čutim potrebe po tem, da bi ostala z njo in jo opazovala. Vsi otroci so dobre volje, nasmejani in sodelujejo ter so navajeni drug drugega. Tak odnos Zari vliva pozitivne občutke, hkrati pa se lahko vzgojiteljica in pomočnica te dni, ko se uvaja samo ona, lažje osredotočita na njo in njene potrebe in ne potrebuje mene, da bi bila tam kot posrednik ali kot njen steber. Velikokrat je lahko učinek celo nasproten, če je mama živčna ali žalostna, ker mora otrok v vrtec. Čustva se iz matere na otroka zelo hitro prenašajo in tukaj je bolje, da mama odide, če ne zna ostati nevtralna ali da morda uvaja oče.

- Zelo pomembno je, da o vrtcu govorimo še pred vstopom vanj in da otrok pozna stavbo in je vsaj enkrat že srečal vzgojiteljico in videl kaj otroci v vrtcu počnejo. Čeprav se vam zdi, da 11-mesečnik še ne razume, se take stvari vsekakor vtisnejo v njegovo podzavest.

- O vrtcu govorimo pozitivno in ne nakladamo preveč. Pazimo tudi, kaj govorimo drugim, ko mislimo, da nas otrok ne posluša.

- Zelo dobro je, če si omislimo jutranjo rutino, ki napoveduje vstop v vrtec. Mi v avtu, na poti v vrtec, pojemo otroške pesmice, nekateri naštevajo stvari, ki jih vidijo v garderobi v vrtcu, opazujejo kakšne risbice, ki visijo v vrtcu na steni, si podelijo določeno število objemov ali poljubov, povejo kakšno izštevanko ipd. To otroke sprosti in ker postane vsakodnevna rutina, jim da tudi občutek varnosti.

- Pazimo, da imamo pripravljene vse stvari, ki jih otrok v vrtcu potrebuje, da se nam ne mudi in da nismo pod stresom. Še posebej pazimo, da ne pozabimo dudice, stekleničke ali otrokove najljubše igračke.

- Veliko staršev otroka odda in se potem izmuzne, ko se otrok zamoti in jih ne opazi. Ta način meni ni ljub, ker imam občutek da otroka prelisičim in izdam njegovo zaupanje. Raje vidim kakšno solzico, ko se poslavljam, kot pa da se otrok sprašuje kje sem, zakaj sem odšla in ali se sploh vrnem. Tukaj naj se vsak odloči sam, ampak otrok si zasluži iskrenost na vsakem koraku. Moje mnenje. <3

- Ko otroka predate vzgojiteljici, je zelo pomembno, da se poslovite na hitro in da ne odlašate. Bolj boste odlašali, slabše bo za otroka in večja verjetnost je, da bo otrok jokal. Vzgojiteljica ve kako otroka preusmeriti v njihovo trenutno dejavnost in lahko ste prepričani, da bo naredila vse, da bo otroku prijetno.

- Imejte v mislih, da se bo otrok kmalu privadil in bo v vrtcu užival in se tudi veliko naučil. Kmalu bo uvajanje samo spomin.

Pomagate si lahko tudi s to prirično knjižico Prvič v vrtec.


Pozabila sem izpostaviti še to, kako pomembno je,da otrok doživlja samo eno veliko spremembo naenkrat. V času uvajanja v vrtec se torej izognite odvajanju od dudice, odvajanju od pleničk, spremembam rutine ipd.

Lepo uvajanje vam želim!

Z ljubeznijo, Mama.

Ni komentarjev:

Objavite komentar