ponedeljek, 1. december 2014

Igra s pomočjo predmetov, ki jih najdemo v vsakem gospodinjstvu

Prva lekcija, ki se jo mame naučimo kmalu po rojstvu otroka je, da igrače še zdaleč niso tako zanimive, kot vsakodnevni predmeti, ki jih najdemo v vsakem gospodinjstvu. Veliko iger in igrač lahko pripravimo s pomočjo teh predmetov in otroku so veliko bolj zanimivi kot kupljene igrače. Otroci nas tako ali tako veliko svojega časa opazujejo pri uporabi teh predmetov in nas želijo posnemati. Ko jim omogočimo igro s pomočjo teh predmetov, se učijo ter igrajo hkrati. Spoznavajo te predmete, njihove različne materiale, oblike, velikosti, barve, zvok in ugotavljajo njihov namen ter pri tem že zelo zgodaj uporabijo svojo domišljijo ali posnemajo naša opravila. Pripravimo jim lahko doma narejene igrače, ki so poceni, preproste, hitro narejene in lahko vašega otroka zaposlijo tudi za več ur, brez posebnega truda.

Doma sem pripravila polico, na katero sem zložila nekaj predmetov, ki so varni za igro otrok in jima pustila prosto pot, da si lahko kadarkoli izbereta katerikoli predmet ter se z njim igrata. Predmete dodajam in odvzemam po potrebi.

Katere stvari lahko ponudite otroku? 

1. Doma narejena ropotuljica v plastenki ali senzorična plastenka. Polnjena je lahko z različnimi naravnimi materiali (riž, testenine, zrna koruze, kamenje ipd.), s kakšnimi lesenimi kroglicami, perlicami, frnikolami itd. Takšna senzorična plastenka lahko vsebuje različne materiale (npr.: riž in zrna koruze), dodamo lahko materiale različnih barv (barvne perlice, cofki), materali so lahko takšni, ki ropotajo, oddajajo glas (lesene kroglice, riž, zrna koruze itd.) ali takšni, ki ne ropotajo in so namenjeni bolj opazovanju (barvni cofki), v takšno plastenko lahko dodamo tudi kakšno tekočino (npr.: vodo ali olje), različne bleščice ipd.

2. Lonce, pokrovke, kuhalnice in ostali kuhinjski pribor. Otroci bodo posnemali starše pri kuhanju, pokrivali lonce s pokrovkami in vadili samostojno hranjenje s priborom. Če jim dodamo še kakšne surove testenine, pa se bodo še bolj vživeli v kuho in jih tudi prelagali iz lonca v lonec, okušali (pazite pri dojenčkih, ki še dajejo vse predmete v usta!) ipd.

3. Škatle različnih velikosti, ki jih lahko napolnimo z različnimi manjšimi predmete ali jih pustimo prazne, namenjene prelaganju in zlaganju ene v drugo. Napolnimo jih lahko s kakšnim nakitom, ki ga več ne nosimo (bižuterija), s kamni različnih velikosti, kristali, kljukicami za obešanje perila, radirkami, frnikolami... Za dojenčke in malčke raje izberimo večje predmete, ker radi dajejo stvari v usta in lahko hitro pride do zadušitve. S kljukicami za perilo lahko obešajo različne kose blaga na stojalo za sušenje perila ali jih pripenjajo na rob škatle, kot so to počeli pri varuški Živi. Tudi mi smo preizkusili to aktivnost in Aljažu je bila zelo zanimiva. Najraje si iz police izbere ravno škatlo s kljukicami in vadi pripenjanje ter odpenjanje kljukic, hkrati pa razvršča kljukice tudi po barvah.

4. Igra s pekačem za mafine, v katerega lahko otroci zlagajo poljubne predmete.


5. Stari časopis, revije ali kakšen drugi papir. Otroci namreč zelo radi trgajo papir ali robčke na manjše kose in to jih lahko zaposli za kar nekaj časa.

Naša polica, ki jo sproti dopolnjujem s predmeti, ki mi pridejo pod roko in se mi zdijo zanimivi za otroka.

Z ljubeznijo, Mama.

Ni komentarjev:

Objavite komentar