ponedeljek, 19. januar 2015

Navdihnjeno po pedagogiki Montessori

Med iskanjem različnih aktivnosti za svoja otroka, sem spoznala tudi Montessori pedagogiko. Doma imam dve knjigi Maje Pitamic, in sicer Otroške igre ter Pokaži mi, kako se to naredi. Gre za zabavne dejavnosti za otroka po metodi Montessori. Najprej nisem polagala velike pozornosti temu kaj je to Montessori in kdo je Maria Montessori, potem pa sem ob prebiranju internetnih člankov ter različnih blogov, postala radovedna. Prebrala sem Skrivnost otroštva in Srkajoči um, dve čudoviti knjigi, ki ju je napisala Maria Montessori in iz katerih sem se marsikaj naučila in bolje spoznala omenjeno metodo. Zdaj si želim prebrati še nekaj drugih knjig, povezanih s pedagogiko Montessori.

Nisem strokovnjak, sem samo mama, ki uporablja različne aktivnosti, dejavnosti in pristope med igro z otrokoma. Dejavnosti navdihnjene po pedagogiki Montessori so mi všeč, ker potegnejo iz otroka tisto najboljše. Otrok se umiri, osredotoči, ponavlja aktivnost dokler je ne osvoji, se počuti sposobnega in pomembnega, ker si lahko sam izbira dejavnosti in se na tak način uči preko dela oziroma igre itd. Kmalu ugotoviš, da Montessori hitro postane način življenja.

Priporočam vse omenjene knjige in preizkus dejavnosti navdihnjenih po tej metodi. Nekaj jih najdete tudi na mojem blogu, veliko več pa na krasnem slovenskem blogu žogice in kravate.

Razvrščanje steklenih kamenčkov na žabo (protidrseča podlaga za v bano, tuš)



 

Prenašanje vode s kapalko

 




Z ljubeznijo, Mama.

3 komentarji: