torek, 10. marec 2015

Spremembe v otroški sobi in stvari, ki v naši igralnici ne smejo manjkati

Med prazniki in otrokovima rojstnima dnevoma se je nabralo kar nekaj novih igrač, ki so potrebovale svoj prostor v otroški sobi. Starejši kot so otroci, več je igrač in postajajo tudi vedno bolj raznolike ter celo večje."Dojenčkaste" igrače smo pospravili, novim igračam pa smo poiskali prostor ter sobi dodali nekaj predmetov, brez katerih igralnica pač ne bi bila igralnica. Kaj po mojem mnenju ne sme manjkati v otroški sobi in igralnici?


V naši otroški sobi/igralnici ne sme manjkati:
  • Takšne in drugačne košare ali koše v katere spravimo igrače, sestavljanke, družabne igre, doma narejene igrače idr. Zelo rada kombiniram različne stile, od pisanih otroških košar do različnih pletenih košar iz naravnih materialov ter v umirjenih barvah. Prednost teh košar je, da mogočajo otroku, da pospravlja sam, ker v njih igrač ni potrebno zlagati; zavzamejo malo prostora, ker izkoristijo prostor v vertikalni smeri; lahko shranjujejo veliko igrač; na voljo so v različnih barvah in oblikah ter celo materialih; nekaj jih zagotovo najdete tudi doma ali v bližnji trgovini. V njih hranimo tudi knjige. Naše so iz ikee in Jyska.
  • Prostor na steni, kjer so na razstavi otroške risbice in drugi likovni izdelki. To je čudovit način dekoracije prostora, hkrati pa je to pomemben faktor pri rasti otrokove samozavesti in oblikovanju pozitivne samopodobe.
  • Prostor za učenje (tabla, magnetna tabla, pano ipd.).
  • Mizica in stoli. Za mizo lahko beremo, rišemo, barvamo, ustvarjamo, sestavljamo sestavljanke, igramo družabne igre ipd. (Namig: Stoli na koncu koncev niso nujni, saj otroci velikokrat zraven mize stojijo in delajo svoja opravila. Včasih jim je tako lažje, hkrati imajo več maneverskega prostora, več svobode in še manj nevarno je za majhne otroke).
  • Prostor za shranjevanje listov, pobarvank, revij, in drugih pripomočkov za ustvarjanje. Takšne stvari so lahko v predalnikih ali v plastičnih škatlah, kot jih shranjujem jaz. Tako lahko škatle zložim eno na drugo in zavzamejo manj prostora, hkrati pa je vse urejeno in pregledno (tudi od zunaj, ker so škatle prostorne in takoj vidim, kje imam kaj).
  • Obešala na katera lahko obesimo zaščitna pregrinjala za ustvarjanje, vodoodporne predpasnike, navadne predpasnike, krpe ali brisačke, ki jih potrebujemo za brisanje table, mize ipd., in navsezadnje lahko nanje obesimo tudi Map'co to go ali kakšno drugo otroško vrečko. Obešala obesite na otroku dosegljivo višino, da bo tudi pri tem opravilu lahko samostojen.



Pano iz plute sem slučajno našla med čiščenjem garaže in bo zelo prav prišel kot naš "učni pripomoček". Kaj bo na panoju? Kmalu. ;)



 


Razne sestavljanke in druge družabne igre so ponavadi pakirane v škatlah, ki jih je težko shranjevati, ker zavzamejo veliko prostora. Če nimate primernega predalnika, so košare odlična rešitev. Tako je pospravljeno pod previjalno mizo, kjer otroka sama dosežeta police.


Tukaj se nahaja tudi aktualna senzorična posoda.


Pletena košara slovenskega porekla za shranjevanje družabnih iger in sestavljank.


 
Dodaten prostor za shranjevanje otroških oblačil, dodatkov, posteljnine ipd. si lahko poiščete kar na omarah ali pod posteljo.



Posteljici imata otroka ob nasproti ležečih stenah. Na steni nad posteljicama so njune fotografije in njuno ime.


V sobici imata tudi svoj koš za umazano perilo, da lahko sama zlagata perilo ven in noter (na spodnji sliki, desno).


Vsak od njiju ima svojo omaro. Zarino posteljico pa krasi vrtiljak, ki je pomemben del naše večerne rutine. V posteljici imata poljubne plišaste igračke s katerimi najraje spita. Zara nima posebne posteljnine, ampak samo odejico, ker spi v spalni vreči. Zaenkrat še ne uporablja vzglavnika.



 

Tako trenutno izgleda pri nas, je pa res da zelo rada spreminjam stvari in premikam pohištvo (to je že sigurno tretja ali četrta postavitev), tako da se že veselim sprememb v sobici, ko bo Zara dobilo večjo posteljico. Kakšne so kaj vaše izkušnje glede pogradov? Ne morem se odločiti ali bi v prihodnosti raje kupili pograd in tako prihranili na prostoru ali bi kupili še eno posteljico. Vaše izkušnje in mnenja so zaželjena. ;)

P.S.: Fletne črke najdete v Fletni štacuni. ;)

Z ljubeznijo, Mama.

12 komentarjev:

  1. Če je košara kupljena pri kakšnem zdomarju, potem je žal skoraj zagotovo iz Bosne :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Smo dobili podarjeno skupaj z ostalimi izdelki slovenskih obrtnikov od lokalnega podjetja. ;) Skoraj zagotovo ni bosanska. ;) :P Drugače pa sem nekaj košar naročila kar preko http://www.ribnican.si/default.asp?mid=sl.

      Izbriši
    2. Ja... Žal ne vem, da bi kdo v Ribnici izdeloval take košare-vsaj 20let se jih že uvaža iz Bosne. Kaj takega http://www.ribnican.si/default.asp?pid=modul_it_sl&mid=sl&wid=2698&detailID=6726&segid=0&ime=Pletena_okrogla_kosara_Haidi še naredijo, je en mojster... Sicer dejansko je pa samo rokodelski center tisti, ki ima izdelke samo od obrtnikov http://www.rokodelskicenter-ribnica-trgovina.si/sl/16-pleteni-izdelki? (npr.). Aja, sicer pa prijetna sobica, sem pozabila zadnjič napisat :)

      Izbriši
    3. Čudno, da jih ne uvažajo iz Kitajske. Torej imamo eno slovensko in dve bosanski. Tudi prav. ;)

      Izbriši
    4. Nekateri klobuki so iz Kitajske :P Za drugo pa zaenkrat nisem slišala, da bi uvažali od tam :P

      Izbriši
  2. Zelo lepo sobico imata! Imamo kar nekaj enakega pohištva, Ikea pač :) Kje si kupila te velike bež škatle, ki so na garderobni omari?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Hehe, ni ga čez Ikeo. ;) :D Tudi te škatle so iz Ikee, ampak kakšna štiri leta nazaj kupljene, tako da ne vem, če jih še imajo.

      Izbriši
  3. Res lepa in prijetna sobica! Zelo lepo si skombinirala odtenke zelene, taka pomladna, sveža deluje. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdrav, odgovarjam samo na zgornji komentar. Te škatle imajo še vedno v Ikei. Smo jih ravno nabavili.

    OdgovoriIzbriši