petek, 3. oktober 2014

Alergije in intolerance

Materinstvo me je žal popeljalo tudi v svet alergij in intoleranc in postajam že pravi mojster v pripravi jedi ter izogibanju raznoraznih alergenov. Ko sem opazila, da Aljažu določena hrana ne ugaja, sem ga nekaj časa opazovala in se trudila ugotoviti na kaj je alergičen, ampak mi brez bioresonance najbrž ne bi uspelo v celoti realizirati diete, ki je bila potrebna za njegovo dobro počutje. Začela sem se poglabljati v alergije, simptome alergij in v težave, ki izhajajo iz njih in ugotovila, da ljudje polagamo malo premalo pozornosti temu, kako določena hrana vpliva na nas. Ko sem začela temu polagati več pozornosti sem kmalu ugotovila, da sma tudi oba z možem alergika in hitro mi je bilo jasno, da se tudi Zara temu ni izognila. Aljaž je bil skoraj eno leto na strogi dieti brez pšenice, rži, svinjine, koščičastega sadja in jagodičevja, mleka z laktozo (laktozna intoleranca) in arašidov. Dieta in obiski na bioresonanci so se izplačali, kajti zdaj mu je ostala še samo alergija na arašide. Mož je imel vrsto alergij in netoleranc, ki pa so bile povezane s kandido in se je zato držal diete brez glutena, mlečnih izdelkov, sladkarij, sladkega sadja, jajc ipd. Sama imam alergijo na pšenico, sladkor in določene oreščke ter intoleranco na stročnice. Pri Zari smo ugotovili alergije na vsa žita, ki vsebujejo gluten, ajdo, mlečne beljakovine, laktozno intoleranco, intoleranco na jajce in še kakšna malenkost. Žal je tako, da ena alergija nase vleče še nekaj ostalih alergij in tako je pri nas problematičen še hišni prah, kozmetika in čistila, klor, mraz itd. Od tod izhaja tudi motivacija za čimbolj naraven način življenja, zdravo prehrano, čiščenje z naravnimi čistili in uporabo naravne kozmetike. Veliko mi pri tem pomagajo tudi eterična olja doTERRA, s pomočjo katerih si naredim domača čistila in kozmetiko.

Trenutno sva z Zaro na dieti, ki izhaja iz njenih alergenov, torej brez glutena, mlečnih izdelkov in jajc. Obe se morava držati diete, ker se še dojiva in temu se ne nameravam odreči, temveč to jemljem kot izziv in dodatno motivacijo, da se naučim nekaj novega, preizkusim nekaj novih receptov, očistim svoje telo in se še nekaj novega naučim o zdravi prehrani.

Že na splošno je pšenica redko na našem jedilniku, skoraj v celoti smo jo nadomestili s piro, ki se nam zdi tudi veliko bolj okusna (pirina moka, pirini kosmiči, pirin zdrob, pirine drobtine). Tudi kravje mleko redko uporabljamo, vsa rastlinska mleka so nam okusna in z njimi kuham karkoli bi drugače s kravjim mlekom. Najraje imamo ovseno, riževo in kokosovo mleko. Vsa rastlinska mleka sem preizkusila narediti tudi doma in kokosovo mleko mi je domače celo boljše kot kupljeno. Ni pa vedno časa, zato jih tudi kupujem. Jajca imamo sicer občasno radi, a gre popolnoma brez težav tudi brez njih. Svinjine ne pripravljam itd. Kar je meni osebno najtežje je izogibanje oreščkom in sladkorju. Tu in tam se pregrešim, veliko pa uporabljam stevio in ostale alternative sladkorju (med, javorjev sirup, kokosov sladkor...).

Najtežje od vsega je torej priprava obrokov za štiričlansko družino, kjer ima vsak posameznik svoje alergije in intolerance. Na srečo je izziv delno lažji zdaj, ko se mož in sin ne rabita več držati stroge diete.

Z ljubeznijo, Mama.

Dodaj napis

3 komentarji:

  1. Te povsem razumem, tudi pri nas smo, kot verjetno veš, brez mleka, jajc in oreškov. Je kar težko včasih, posebej, ker je naša miss še kar izbirčna glede hrane.. ;) Je pa tudi meni pira dosti boljša od pšenice.
    Bom z veseljem spremljala tvoje recepte! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da ne govorim o izbirčnosti ja. Upam, da je to samo eno tako obdobje, ker komaj kaj spravim v promet...sladko pa imamo vsi radi. :P Palačinke in muffini so sicer uspeli, ampak moram še recepte malo dodelat preden bodo za objavo. :) So pa mi tvoji recepti vedno top! ;)

      Izbriši
    2. Super, se veselim, da objaviš:) In hvala ;)

      Izbriši