četrtek, 23. oktober 2014

Na deževen dan...

Na deževen dan, ko imate tudi vi nekaj za postoriti in bi radi na hitro zamotili otroke ter jim pripravili aktivnosti, ki ne zahtevajo veliko priprave, se lahko poslužite naslednjih nekaj idej.

Spretno lahko uporabite skriti zaklad, ki je zdaj najbrž že poln jesenskih plodov (raznobarvnih in raznovrstnih listov, storžov, kamenja, kostanjev, želodov, vejic, rožic, mogoče celo buče in njenih semen...).

1. Otroku pripravite blok list in lepilo ter naj lepi liste na podlago. Nastanejo lahko zanimivi kolaži, v obliki živali, avtomobilov ipd. Odvisno od starosti otroka in od tega koliko domišljije bo ob ustvarjanju uporabil. Starejši otrok lahko naredi kolaž listov in zraven pripiše od katerega drevesa je list, lahko jih sortira po barvi, velikosti ipd.


2. Otroku pripravite list, na katerem je narisano drevo, in prstne barve s katerimi lahko potem poljubno krasi drevo kar s svojimi prstni odtisi. Aljaž je naredil listke v barvi jeseni. Lahko pa uporabi kar odtise rok in pridejo malo večji listi in mogočnejše drevo.


3. Odtise s prstnimi barvami na list lahko dela tudi z naravnimi materiali, naj dela s kosom buče, krompirja, s kamnom, storžom in naj opazuje kakšni odtisi nastajajo, kakšnih oblik ter naj razmišlja o tem, kako jih med seboj povezati.

3. Kamne, storže in bučna semena lahko poriše s čopiči in vodenimi barvicami.

4. Pripravite več manjših posodic v katera naj smiselno sortira ves nabran naravni material. Sortira lahko glede na vrsto materiala, velikost materiala, barvo in obliko.

5. Zraven divjih kostanjev mu ponudite zobotrebce in naj naredi stare dobre ježke, ki smo jih delali tudi mi, kot otroci.



6. Tudi plastelin in naravni materiali so dobra kombinacija za ustvarjanje. Gnetejo, vtikajo naravne materiale v plastelin, oblikujejo, združujejo in nastajajo nove oblike, na podlagi njihove domišljije.

7. Na internetu lahko poiščete in sprintate pobarvanke z jesenskimi motivi in mu jih dajte, da jih pobarva. Hkrati naj poimenuje stvari, ki jih vidi na pobarvanki, naj poišče povezavo s predmiti iz škatle skritega zaklada, ugotavlja kakšne barve so narisane stvari, kako so povezane z jesenjo ipd.

Ko se otrok igre naveliča, naj pospravi pripomočke in se vam pridruži pri pospravljanju. Ne smemo pozabiti, da tudi malčki že marsikaj zmorejo. Starosti prilagojeno jim določite njihova opravila.

Vir: http://www.sportsmomsurvivalguide.com/2014/06/06/kids-age-appropriate-chores/#_a5y_p=1830548
Našla sem okviren seznam opravil, prilagojenih starosti vašemu otroku, ampak poljubno dodajajte oziroma odvzemajte opravila, glede na sposobnosti vašega otroka. Opravila bodo sicer počasneje narejena, a bo otroku zelo zabavno, da vam lahko pomaga, hkrati pa bo krepil svojo samozavest in se učil pomembnih življenjskih veščin.

Naš Aljaž tako še ni star tri leta, ampak tudi že pomaga izprazniti pomivalni stroj, obešati perilo, pometati ipd. Seveda pa ga pri opravilih nadzorujemo in po potrebi pomagamo. Tudi, če ni najbolje opravljeno, ga z veseljem pohvalimo. ;) Zara pa pomaga pri pospravljanju igrač že od svojega osmega meseca. :)

Lep deževen dan vam želim!

Z ljubeznijo, Mama.

Ni komentarjev:

Objavite komentar