sreda, 19. november 2014

Naredi sam: Božični okraski iz slanega testa

Veseli december se približuje in najbrž že potihoma razmišljate, kako boste okrasili smrečico in na kakšen način bi lahko v krašenje smrečice vključili tudi svoje otroke. Okraski iz slanega testa so preprost in zabaven način božičnega ustvarjanja in krašenja za otroke vseh starosti. Izdelovali smo jih lani, a nam jih je nekaj ostalo in sem jih hranila vse do včeraj, ko jih je Aljaž pobarval, kot neki uvod v veseli december. Letos bomo izdelovali še kaj drugega, ampak vseeno sem želela deliti z vami našo lanskoletno izkušnjo.



Potrebujemo:

2 skodelici moke
2 skodelici fino mlete soli
cca.1 skodelica vode


Postopek:


V posodi vse skupaj zmešamo in pregnetemo. Če je masa premehka, dodajamo moko. Kadar pa je testo presuho, dodamo vodo tako, da si ovlažimo roke in ga pregnetemo. Preden začnemo, pustimo testo stati 15 minut. Da se testo med delom ne posuši, ga zavijemo v plastično folijo.Testo razvaljamo čimbolj natanko in izrezujemo okraske s poljubnimi modelčki (za piškote).

Gotove izdelke sušimo na zraku nekaj dni (potrebno je obračat), hitreje pa jih lahko posušimo v kuhinjski pečici, in sicer izdelke na aluminjasti foliji damo v pečico in pečemo cca. pol ure pri 125°C. Posušene izdelke lahko barvamo s temperami ali akrilnimi barvami. Lahko jih tudi prelakiramo. Mi smo uporabili vodene barvice, čeprav bi s temperami bil barvni učinek večji in jih bolj priporočam.

Opazila sem, da je pri barvanju Aljaž letos veliko bolj zbrano sodeloval in brez težav prebarval vse okraske po svojih željah. Najbrž bi tudi pri pripravi testa in izrezovanju z modelčki bil veliko bolj samostojen. Pobarvane okraske posušimo, skozi luknjico potegnemo vrvico in jih obesimo na smrečico ali jih podarimo kot božično darilo družini in prijateljem.



Ko je pobarval vse okraske (ni jih ostalo veliko) je sledilo še risanje na papir.
Tudi Zara je sodelovala.






Z ljubeznijo, Mama.



Ni komentarjev:

Objavite komentar