sreda, 26. november 2014

Senzorična posoda: Glasba

Medtem ko Aljažu pripravim kakšno dejavnost ali igro primerno njegovi starosti in razvoju, rada poskrbim, da se tudi Zara zabava in uči preko njej primerne igre. Senzorične posode za dojenčke so en tak preprost in zabaven način za zaposlitev dojenčka in malčka, ki ne vzame veliko časa in priprave.


Tokrat sem pripravila glasbeno senzorično posodo. Plastično posodo sem napolnila z vsemi glasbili, ki sem jih našla pri hiši. Zara ima zelo rada glasbo in je takoj pričela s preiskušanjem glasbil in plesanjem. Najbolj ji je bil všeč vrtljivi boben, ki ga je moj dedek pred leti prinesel iz Tunizije. Ta je bil najbolj všeč tudi Aljažu, ki se je za kratek čas priključil igri.

 

 


Ta dan smo veliko igrali, peli in plesali.

Z ljubeznijo, Mama.

13 komentarjev:

  1. čudoviti zapisi ... sem vse prebrala 'na dah'... vse lepo. tebi in tvojim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. <3 Tudi meni je tvoj blog zelo všeč in vam želim enako!

      Izbriši
  2. Luštno! :) Se meni tudi dozdeva, da je pogosto res najbolje, če igračke istega tipa ponudimo skupaj. Sicer se-vsaj pri nas hitro porazgubijo med ostalimi in potem ni tolikšnega zanimanja, kot npr. tu, ko je v ospredje postavljen zvok oz. pri drugih kaj drugega. Super ideja Nina! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najbrž se res lažje osredotočijo ja. :) Hvala! ;)

      Izbriši
  3. A je vam ta ksilofon fajn? Tonska lestvica sploh "ne deluje" :-(

    Sicer pa hvala za ogromno čudovitega branja.
    Urška

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pri nas deluje, je pa res, da moraš zelo močno notri pihnit, da se ustvari zvok in Zari to redko uspe. :/ Priporočala ga ravno ne bi, mi smo ga dobili v dar.

      Hvala za pohvali in oglasite se še kaj! ;)
      Lp.

      Izbriši
    2. Jaz sem mislila leseni ksilofon tolkalo od Hape.
      Mož je bolj glasbeno podkovan in je takoj ugotovil, da nekaj ne štima. Potem je malo pobrskal po spletu in našel številne kritike za dotični izdelek. Proizvajalec se je sicer branil z argumenti, da je namen tudi urjenje motorike, spoznavanje.barv in podobno, ni pa zanikal "razglasenosti" izdelka. Jaz sem vseeno mnenja, da je prvotna vloga glasbila spoznavanje z glasbo. Kolegice so mi kasneje svetovale, naj se izogibam pretirano otroskim glasbilom.

      Izbriši
    3. Joj, se opravičujem, seveda. :D Ta pa je res bolj tolkalo in nič kaj drugega. Lepo izgleda in je priročen, ker otroci zelo radi tolčejo in tukaj ter pri bobnu in podobnih glasbilih jim je to dovoljeno. Otroška glasbila so res bolj tako, za zabavo, nekega glasbenega znanja iz tega najbrž ne bodo odnesli, bo pa jim sigurno zanimivo poslušati kako različni predmeti ustvarijo različne zvoke na različne načine. Nisem glasbeno nadarjena in se ne spoznam na te stvari, pozorna pa sem na to, da poslušamo otroško pesmice in ne popularne glasbe ter da veliko pojemo, plešemo, reklamiramo ipd. Ste potem poskusili s kakšnim "tapravim" glasbilom?

      Izbriši
    4. Doticni ksilofon smo uspesno vrnili v Hofer, kjer smo ga kupili, novega se nimamo. Puncka ima 9 mesecev, recimo da je se malo casa :-)
      Meni so lesene igrace zakon in Hape ima res lepo in kvalitetno izdelane, vendar en Kuza pazi pa že mora omogočat odtolklat ;-)

      Izbriši
    5. Se podpišem;) Naj povem po resnici, da smo ta ksilofon največ uporabljali kar v vzgojne in ne v glasbene namene. :P Kako? Sin je zelo rad razbijal z igračkami, tolkel ipd. in je bilo vedno zelo preprosto preusmerit pozornost tja, kamor to lahko - na ksilofon. Toliko o uporabnosti. :P

      Izbriši
    6. Hahaha, dobra fora - preusmerjanje pozornosti :-) Pa še kr' orng je treba s paličico nabijati, da se kaj sliši. Hočem reči, da vam sinko s ksilofonom ni paral ušesa :-)


      Jaz se nagibam k izbiri kovinskega ksilofona ali pa bi poskusila z lesenim od PlanToys, se mi zdi da so njihove igrače ok, imajo jih v Mulerju, vsaj pri nas
      http://usa.plantoys.com/product/oval-xylophone/

      Izbriši
    7. Res je. ;) Če bi še enkrat izbirala, bi se odločila za kovinskega. Leseni so resda lepši, ampak očitno manj uporabni. Poročajte kako ste se odločili in kako ste zadovoljni. ;)

      Izbriši
    8. in se ena urska :) metalofoni so ok, mi ga imamo. in ga prenesem se celo jaz :) ... ksilofoni pa so fous. se najbolj ton a. lepo bodite in cimvec tolkanja :)

      Izbriši