sreda, 19. november 2014

Sistem nagrajevanja in kaznovanja

Vsak otrok pride v obdobje preizkušanja mej in dobro je, če starši v takem obdobju ne popustimo, ampak vztrajamo pri družinskih pravilih, ki so do zdaj veljala. Ko smo imeli pri naši hiši prvo takšno obdobje (bil je star skoraj dve leti)  in sem ugotovila, da običajni prijemi ne bodo zalegli, sem naredila plakat z vsakodnevno rutino, ki je vseboval vsa opravila, okoli katerih smo se takrat pogajali. To je delovalo in omogočilo, da smo dan izpeljali mirno. Ko je začel pri kakšni stvari protestirati, sem mu samo pokazala in razložila plakat in bilo mu je dovolj. Takšna so pravila, tako pač je in tega smo se držali vsaki dan.


Zdaj pri skoraj treh letih je bilo plakat potrebno dopolniti. Začela so se nova, drznejša, preizkušanja mej in družinskih pravil, zato sem se odločila, da jih zapišem zraven risbic vsakodnevne rutine in opravil. Sprintala sem risbice, ki predstavljajo vsakodnevno rutino in osnovna hišna opravila. Izbrala sem tiste, ki predstavljajo našo rutino in opravila, ki so primerna za Aljaža in jih lahko opravlja. Te risbice sem izrezala in jih v vrste prilepila na blok papir. Zraven risbic sem opisala rutino in zapisala naša pravila, tudi tista, ki jih risbice niso predstavljale (ne kričimo, ne packamo pri jedi ipd.). Morda sem kaj pozabila, ampak zagotovo sem zapisala tista, ki nam delajo težave. V trgovini Kik sem kupila različne nalepke, ki so triletnikom zagotovo zelo zanimive in so dobra motivacija za sistem nagrajevanja in kaznovanja.


Ideja je takšna, da na podlagi spoštovanja rutine in pravil, otrok zvečer dobi nalepko. Nalepko dobi, če je tisti dan upošteval določena pravila (manjši je otrok, manj mora biti teh določujočih pravil). Ko otrok zbere 10 nalepk, sledi nagrada. Pri nas bomo pekli piškote.


Ker otrok še ne zna sam brati, se orientira po risbicah, vi pa poskrbite, da boste napisana pravila večkrat prebrali in razložili. Ponavadi je dovolj, da razložimo enkrat in plakat prilepimo na otroku vidno mesto, kajti otrok točno ve kaj plakat predstavlja in njegova fizična prisotnost ga opozarja na vedenje.Pozitivno vedenje in sodelovanje seveda tudi pohvalimo. Zelo pozitivno se mi zdi, da so pravila zapisana in je tako težje, da bi jih otrok kršil, ker jih "vidi" črno na belem in vidite jih tudi vi, na njih ne pozabite ter kršenja pravil ne spregledate tako zlahka. Ta sistem torej zagotovo prinese pozitivne rezultate, če smo dosledni in če je nalepka ter peka piškotov dovolj dobra motivacija zato, da se otroku "splača" potruditi. Otrok se pa mimogrede nauči še štetja do deset. ;)


Z ljubeznijo, Mama.


5 komentarjev:

  1. Tale sistem s sličami je res super. Sem ga kar malo prekopirala in že učinkuje :) Moj dvoletnik je namreč začel preizkušati meje in s temle mu jih res lahko najlažje razložim. Sem vesela da sem našla tole objavo. Hvala.
    Alja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super, me veseli. ;) Tudi pri nas je lažje, odkar imamo tak sistem. Ravno to obdoje dveh, treh let se mi zdi najbolj pestro na tem področju. :) Oglasite se še kaj in lep pozdrav. ;)

      Izbriši
  2. oj mene pa zanima kje ste dobili najdli slikice ki ste jih opisali na plakatu.....

    OdgovoriIzbriši
  3. Link je oz. je bil v objavi, ampak očitno ne deluje več. Sem poskušala poiskati, ampak se mi odpira ena čudna stran, kot da bi nekdo to objavo iz risbicami izbrisal oz. kar celoten blog na katerem sem jih našla. :( Poskusim še kaj poiskat in prilepim link. Lp

    OdgovoriIzbriši
  4. Našla sem enake slike pod tem naslovom: http://audreyschilaty.com/wp/tale-of-a-desperate-mom/

    OdgovoriIzbriši