nedelja, 16. november 2014

"Umazana igra" preko senzorične posode za dojenčke in malčke

Zanimiv se mi je zdel članek o "umazani igri" ali po angleško "messy play", ki izpostavlja umazano igro dojenčka in malčka kot odlično za razvoj inteligence, domišljije in kreativnosti. Odlična je tudi kot vzpodbuda za spoznavanje mej, saj otroku omogočimo njemu zanimivo in prijetno igro v okviru pogojev, ki jih sami postavimo. Otrok nagonsko išče in uživa v "umazani igri", vsaj tako opažam pri sinu, ki od nekdaj rad packa po blatu, po zemlji na vrtu, v peskovniku, na mivki ipd. Tudi igra s plastelinom in gnetenje testa (za piškote, kruh) sta vrsta "umazane igre". Želela sem pripraviti senzorično posodo, ki bi vzpodbujala "umazano igro" in bi bila primerna ter varna (užitna, ker hči še vedno daje vse v usta) za dojenčka in malčka. Za prvič sem izbrala dve sestavini, ki skupaj tvorita mivki podobno snov. Gre za moko in vodo, kar pomeni, da je ta senzorična posoda poceni, enostavno in hitro pripravljena ter zelo zabavna. Dodala sem pribor, kuhalnico in plastične posode za prelaganje.


Potrebujemo torej posodo, v katero damo 8 enot moke in 1 enoto vode oz. naredimo zmes po občutku, odvisno kakšno želimo. Dodamo pripomočke po želji in na tla položimo rjuho, ki označuje prostor igre in s pomočjo katere potem lažje pospravite, ker jo samo zložite skupaj in odnesete ven ali v pralni stroj. Otroka sta mivko prijemala z rokami, gnetla, oblikovala različne oblike (zelo lepo se je oblikovalo kroglice, ki jih je Zara potem trgala narazen), polnila plastične posodice na različne načine, in sicer z rokami, žlicami in kuhalnico. Aljaž je delal potičke, Zara jih je podirala. Seveda je dala nekaj umetne mivke tudi v usta, ampak ji ni bil všeč okus, zato je izpljunila. Bilo je zabavno in skupna "umazana igra" ju je povezala, hkrati pa spodbudila k deljenju senzorične posode, mivke in pripomočkov. Z mojo pomočjo sta si izmenjevala pripomočke in določala kateri bo delal kaj in kako. Za prvič je bilo torej odlično.

Komaj čakam kakšno nadgradnjo te senzorične posode in podobno "umazano igro". ;)

Z ljubeznijo, Mama.

4 komentarji:

  1. Super blog mami* pogumna igra tale "messy play", kje ste se pa igrali to, v dnevni? Mene je strah da bi jo odnesla vse prek rjuhe in potem bi imela ciscenja za 4 dni ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala* V bistvu sem bila toliko ves čas prisotna, da sem ju usmerjala in jima nisem dovolila, da gresta dol iz rjuhe. Aljaž že razume, Zaro pa je itak posoda toliko pritegnila, da ni imela želje dol iz rjuhe it. :) Malo je že šlo okoli, ampak je bilo en, dva, tri posesano. Smo pa se v njuni sobi igrali. Tudi prstne barve so podobna umazana igra, še bolj zabavna. ;) :D Ali pa počakaš na poletje in se greste takšne igre raje zunaj. ;)

      Izbriši
  2. Super ideja, hvala! Opis me je spomnil na otrostvo, ko sva z bratom sedela vsak na eni stran mize, ko je stara mama pekla piskote in nama dala del testa, da sva se igrala. :)

    OdgovoriIzbriši