četrtek, 20. november 2014

Ustvarite si družinsko božično tradicijo

Od nekdaj imam rada praznike in praznični december je eden mojih najljubših mesecev. Veselim se trenutkov, ki jih bomo preživeli skupaj kot družina. Še ko sva bila z možem sama, brez otrok, sva imela določene praznične tradicije, ki sva jih obdržala do danes in jih s prihodom otrok še nekaj dodala. Takšna vsakoletna ponavljanja običajev otroku zagotovo ostanejo v spominu in mu polepšajo praznike.

Kakšna je naša božična tradicija?

1. Na prvo adventno nedeljo postavimo na mizo adventni venček in prižgemo prvo svečko. Mizo okrasimo tudi z božično zvezdo. Svečke prižigamo vsako nedeljo do božiča in zraven pojemo božične pesmi.

2. Izdelujemo božične okraske.

3. Beremo knjige o božiču in se o prazniku ter običajih povezanih z njim pogovarjamo.

4. Pogledamo si lučke v kakšnem večjem slovenskem mestu (Maribor, Ljubljana, Celje...).

5. Pečemo piškote.

6. Na božični večer krasimo božično drevesce in postavljamo jaslice, pojemo božične pesmi in pripravljamo ter jemo božično večerjo (ali kosilo, ker otroka gresta hitro v posteljo:)).

7. Na božični dan ju rada oblečem v ujemajoča oblačila, lani je bila to pižamica s katero sta zaspala že na božični večer.
Tukaj je bila Zara stara komaj 22 dni.

8. Udeležimo se vaškega obdarovanja za otroke.

9. Letos smo se odločili, da bomo vključili novo družinsko tradicijo, in sicer bomu nekomu pomagali, da bo imel ravno tako lep božič, kot mi, v akciji Božiček za en dan. Izbrali smo fantka, ki je iste starosti kot Aljaž, da se bo lažje vživel v njegov položaj in izbiro darila ter pripravo škatle.

10. Obdarujemo se na božični večer ali zgodaj zjutraj. Letos bomo šli tudi k otroški polnočnici, ker je Aljaž dovolj velik, da bo zdržal do malo kasnejšega odhoda v posteljo. Zara bo polnočko prespala. ;)

12. Lani so bile v naši bližini žive jaslice in upam, da bodo tudi letos, ker bi bila zanimiva vsakoletna tradicija, da si jih otroka ogledata.

12. Na Silvestrovo si naredimo silvestrsko večerjo, spat pa gremo ob normalni uri. :P

To je nekako naš "must do" seznam za december. :)  Naj bo tudi vaš čaroben in kar je najbolj pomembno, preživite vsak prosti trenutek s svojimi najdražjimi, predvsem z otroci, ker je to najboljša dota za prihodnost, ki jo lahko dobijo.

Z ljubeznijo, Mama.

Ni komentarjev:

Objavite komentar