ponedeljek, 5. januar 2015

Mama svetuje mami: Pojdite z otrokom na zmenek

Ta nasvet bo zelo prav prišel staršem, ki imajo dva ali več otrok. Ob prihodu novega družinskega člana, ima lahko starejši sorojenec občutek zapostavljenosti. Na začetku je zelo težko enakomerno razporedit pozornost med več otrok hkrati in otroku, ki do zdaj ni bil vajen deljene pozornosti, se lahko zdi nastala situacija krivična. Mama težko zmore vse sama in prav je, da se vključi oče in preživi nekaj kvalitetnega časa s starejšim otrokom, medtem ko mama hrani in neguje mlajšega. Včasih je potrebno tudi, da se vlogi zamenjata. Otrok potrebuje pozornost obeh staršev.

Večji kot je mlajši otrok, lažje ga je pustiti z očetom ali v varstvu in takrat je prav, da tudi mama odpelje starejšega otroka na kakšen zmenek. To je lahko poseben dogodek ali celo mesečni ritual, ki otroku sporoča kako zelo ga imamo radi in kako cenimo čas, ki ga preživimo z njim. Otrok se bo počutil ljubljeno, pomembno, sprejeto, enakovredno in posebno. Tudi odnos med sorojencema bo boljši, če bosta imela občutek, da oba dobita dovolj pozornosti in nežnosti.

Z zmenki smo pri naši hiši pričeli nekaj mesecev nazaj. Izberemo kino ali gledališko predstavo in z možem se izmenjava, enkrat ga peljem jaz, enkrat on. Drugi starš medtem poskrbi za Zaro in z njo preživi nekaj kvalitetnega časa. Tako ima tudi ona popolno pozornost enega starša. Meniva, da je še premajhna za kino in gledališke predstave, zato za njo izbereva drugo aktivnost. Ko bosta večja, bova zmenke prilagodila in bomo v kino in gledališče najbrž hodili skupaj.

Tukaj sva se odpravljala na lutkovno predstavo Rdeča Kapica, obiskal pa nas je tudi Dedek Mraz. :D



Z ljubeznijo, Mama.

1 komentar: