sreda, 22. oktober 2014

Praznični kruh brez glutena,brez mlečnih izdelkov in brez jajc

Ta recept mi, kar se tiče estetske vrednosti, ni najbolje uspel, a ker je kruh kljub temu boooožanski, ga moram objavit. ;) Najbrž ste že opazili, da nisem "food blogger" in da se s kuhanjem in pečenjem ukvarjam zgolj iz veselja in iz tipične "naj bo hitro in preprosto" mama perspektive. Vse, ki vam leži tak način kuhanja vabim, da preizkusite recepte in uživate v hrani. Predvsem pa naj vam pri pripravi in preizkušanju receptov pomagajo tudi vaši otročki. ;)

Tokrat sem pripravila kruh iz muškatne buče in ga poimenovala Praznični kruh, ker ima zaradi kombinacije jesensko-zimskih sestavin okus in vonj po praznikih.  Odličen je kot posladek ali za malico, skupaj s čajem in sadjem. Če vam ga uspe kaj prihraniti za naslednji dan, si lahko pripravite hranljiv zajtrk. In sicer, nadrobite kruh v skodelico in ga prelijete s tekočim jogurtom, kravjim ali rastlinskim mlekom ali celo z belo kavo. 

Potrebujemo:

1  in 3/4 skodelice (cup) univerzalne brezglutenske moke
1 skodelico kokosove moke
1/2 skodelice orehov
1 skodelico kokosovega sladkorja
1/2 skodelice kokosove maščobe
1/3 skodelice kokosovega mleka
1 skodelico pireja iz muškatne buče (bučo sem preprosto nasekljala v sesekljalniku)
1/2 skodelice rozin
2 čajni žlički pecilnega praška iz vinskega kamna
1 čajna žlička soli
2 jedilni žlici chia semen, predhodno namočenih v vodo (razmerje 1:5), lahko 2 jajci
1 čajna žlička vanilije v prahu
1 čajna žlička cimeta
1 čajna žlička muškatnega oreščka

Postopek:

Najprej skupaj zmešamo vse suhe sestavine in nato k njim dodamo še mokre sestavine ter narahlo premešamo. Maso preložimo v namaščen pekač in pečemo 1 uro na 180 stopinjah.

Pozor: Uporabite ozek in dolg pekač, da bo kruh pečen enakomerno in ne bo v notranjosti še moker, kot je bil pri meni, ki sem pekla v krajšem in širšem pekaču. ;) Kljub neestetskemu izgledu je bil božanski.



Dober tek!

Z ljubeznijo, Mama.

Ni komentarjev:

Objavite komentar