torek, 21. oktober 2014

Rastlinska mleka

Nedolgo nazaj sem pisala o kokosovem mleku in objavila en preprost recept po katerem ga delam. Danes pa bi na hitro samo omenila različna rastlinska mleka in svojo izkušnjo z njimi. Na trgu je kar nekaj izbire različnih rastlinskih mlek oziroma napitkov, ki jih lahko uporabimo kot nadomestilo kravjemu mleku v različnih jedeh in pijačah.

1. Kokosovo mleko
To mleko si najraje pripravim sama, a tudi kupljeno je odlično. Najraje ga uporabljam v sladicah in smoothijih, zaradi kremastega okusa. Kokosovo mleko je brez glutena in primerno tudi za tiste, ki ga ne uživate.

2. Ovseno mleko
Moje najljubše rastlinsko mleko je prav ovseno mleko, ki ga najraje upoirabljam pri pripravi palačink in ovsene kaše. Ko delam palačinke z ovsenim mlekom, moj mož niti ne pogrunta, da le-te ne vsebujejo kravjega mleka. Pri palačinkah z ovsenim mlekom mi je všeč tudi to, da niso prerahle in se ne trgajo, kot se mi je že zgodilo pri palačinkah iz riževega mleka. Če imate radi žitarice in si pripravljate različne kaše, tako kot jaz, potem si velja zapomniti preprosto "pravilo". Ovseno mleko in ovseni kosmiči so naaaajboljša kombinacija. Preizkusiti velja tudi ovsene palačinke (recept kmalu;)). Vsebuje gluten.

3. Pirino mleko
Če pripravljate pirine kosmiče ali pirin zdrob, si lahko za poln okus po piri, pripravite pirino mleko oziroma napitek in skuhate v njem. Če tega nimate ali nimate časa, da bi ga pripravili, bo dober okus dalo tudi ovseno mleko. Seveda pa je to odvisno od okusa posameznika. Vsebuje gluten.

4. Riževo mleko
Z riževim mlekom najraje pijem kavo, ker je njegov okus zelo nevtralen. Če pripravljate mlečni riž, bo ta najbolje uspel ravno z riževim mlekom. Moj recept je torej, da je fajn, če se mleko in žitarica "ujemata". Ne vsebuje glutena in je odličen pri dieti brez glutena, ker paše povsod.

5. Mandljevo mleko
Ni primerno za osebe, ki jim ne odgovarjajo oreščki. To mleko je odlično za smooothije in različne kaše, ker je bogatega okusa. Mleko lahko pripravimo tudi iz kakšnih drugih oreščkov, odvisno kaj imamo radi (na primer lešnikovo mleko). Brez glutena.

6. Sojino mleko
Pri nas doma se soje izogibamo, ker bi naj bila ena izmed najbolj gensko zmanipuliranih rastlin na svetu in tudi veliko ljudi ima intoleranco ali alergijo na sojo (med njimi sem tudi jaz). Brez glutena.

To so nekako ta glavna rastlinska mleka oziroma napitki, ki se najpogosteje uporabljajo. Sigurno obstaja še kakšno, ki ga nisem preizkusila (recimo kvinojin napitek) ali zanj še nisem niti slišala. ;) Zelo simpatično pri teh napitkih je, da si jih lahko pripraviš sam, če pa ni časa, pa so seveda dandanes na voljo že v vsaki trgovini. Pri izbiri sestavin za napitke bodite pozorni na kvaliteto (recimo pri kokosovi moki in oreščkih), poljubno pa dodajajte tudi kakšne začimbe (cimet, vanilija, klinčki, kardamom ipd.) ali sladila (med, javorjev sirup, agavin sirup itd.).

Domače kokosovo mleko pripravljeno za smoothie.

 Z ljubeznijo, Mama.

Ni komentarjev:

Objavite komentar