ponedeljek, 20. oktober 2014

Dojenčkovo prvo likovno ustvarjanje

Zara se z opazovanjem Aljaža ogromno nauči in dobro oponaša njegovo igro. Vozi in oponaša avtomobilček, letalo, sestavlja lego kocke, gradi stolp iz kock in ga še raje podira, lista knjigice ipd. Kakšna dva meseca nazaj je tudi prvič pokazala zanimanje za risanje in barvanje.

Neverjetno, kako različni so si otroci med sabo. Aljaža dolgo nisem mogla posaditi za mizo, da bi risal, barval, ustvarjal. Prvič zato, ker je bil veliko bolj aktiven in je bil težko pri miru. Drugič pa zato, ker je barvice, voščenke, liste itd. raje jedel kot kaj z njimi ustvarjal. :P Dooolgoooo je trajalo (tudi v vrtcu) preden smo dosegli to, da je risal in ne malical.

Zara brez problema sedi za njuno mizico in še preden smo ji pokazali kako naj riše, je sama pokapirala, zakaj so voščenke in barvice. Seveda je dala tudi v usta, a manj kot Aljaž in aktivnost jo je bolj zanimala. Za prvič smo uporabili voščenke. Pri ustvarjanju z dojenčki in majhnimi otroci najraje uporabljam naravne pripomočke. Voščenke iz naravnih materialov so bile zato logična izbira. Zari so bolj všeč kot debele naravne barvice, ki jih imamo. Najbrž zato, ker so manjše. Tudi vodene barvice in čopič so ji bile všeč. Prstne barve pa pri Aljažu uporabljam redno, pri Zari pa se še nisem upogumila. Bom pa najbrž kmalu poskusila tudi to in pa plastelin.

Poslušajte torej svojega otroka in počnite z njim stvari, ki ga veselijo in ga počasi in časovno omejeno seznanjajte tudi s stvarmi in aktivnostmi, ki so mu manj zanimive. Od tako majhnih otrok itak ne moremo pričakovati, da bodo dolgo zbrani ob eni aktivnosti in da bo načrtovana aktivnost potekala točno tako, kot ste si zamislili. Čimbolj sproščeno in zabavno bo, boljše bo.

Če se bojite, da bo vse popackano in porisano, jim nadenite ogrinjalo (recimo iz Ikee), na mizo položite plastičen prt ali jo obložite s časopisnim papirjem, ki ga lahko položite tudi na tla pod mizo. Mizo umaknite stran od stene in dragocenih predmetov. V primeru toplega vremena pa dejavnost preselite na prosto, kjer imate manj skrbi, otroci pa več maneverskega prostora in svobode.

Prijetno ustvarjanje!

Z ljubeznijo, Mama.

Ustvarjanje z voščenkami.
Zarina prva umetnina z vodenimi barvicami že visi v njuni sobici.

Ni komentarjev:

Objavite komentar