sreda, 5. november 2014

Priprave mame na drugorojenca: majhna razlika

Odločitev za drugega otroka je bila sprejeta kmalu po Aljaževem prvem rojstnem dnevu. Še preden sem drugič zanosila, sem veliko razmišljala o tem, kako bo takšna sprememba vplivala na nas, kako bom zmogla skrbeti za dva otroka, kako bo Aljaž sprejel družbo, kako bo to vplivalo na partnerski odnos, kako bom prenesla nosečnost, porod in okrevanje, kako bom uskladila skrb za gospodinjstvo in skrb za otroka ipd. Vsa možna vprašanja so mi rojila po glavi in ker sem rada na vsako situacijo pripravljena, sem kaj hitro po zanositvi pričela s prebiranjem različnih knjig, člankov in objav na internetu, ki so tako ali drugače ponujala odgovore na moja vprašanje. Obdobje nosečnosti je ravno prav dolgo, da se mame fizično in psihično pripravimo na prihod novega družinskega člana in na novo obdobje v našem življenju.

Med pripravami sem največ razmišljala o tem, kako bi si čimbolj olajšala stvari z dvema majhnima otrokoma, a hkrat optimalno skrbela za oba, po svojih željah in pričakovanjih.

Osnovne stvari, ki sem jih opravila med nosečnostjo, zato, da bi bila prve mesece čimmanj obremenjena z gospodinjstvom so:
- generalno sem očistila stanovanje,
- naredila načrt obrokov in okviren načrt pospravljanja za po porodu,
- zamrznila nekaj primernih jedi za prve dni po porodu (omake, juhe, cmoke, domači kruh ipd.),
- pripravila vse stvari za dojenčico in vsa oblačila za sina, da ga je lahko mož sam oblekel,
- pripravila torbo za v porodnišnico,
- pripravila seznam stvari, ki jih mora mož opraviti med mojim bivanjem v porodnišnici in oporne točke, kako skrbeti za starejšega otroka :P,
- pripravila darilo od sina za dojenčico in od dojenčice za sina (simbolično darilo, ki splete prvo vez med sorojencema),
- pripravila božična darila, ker sem imela PDP v decembru itd.

Med pripomočke, ki bi jih priporočala vsaki mami, ki pričakuje drugega otroka (morda tudi prvega) ter so meni zelo olajšali stvari, bi štela:

1. Boba Wrap ali kakšno podobno nosilko.
Nosilka si zasluži prvo mesto na mojem seznamu "olajševalcev" situacije, ker me je res rešila. Velikokrat je Zara spala samo v nosilki, jaz pa sem ta čas lahko skuhala, zlikala in pospravila ter imela čas še za igro z Aljažem. Lahko sva brala knjigice, potakala avtomobilčke, sestavljala lego kocke, risala itd. Tudi na sprehod smo se lahko odpravili in to v kakršnemkoli vremenu. Ko sem bila ves dan sama z njima in je bil čas za Aljažev dopoldanski počitek, sem ga najlažje uspavala ravno z Zaro v nosilki, ker sta bila takrat oba mirna. Ko je bilo potrebno v vrtec po Aljaža in sem potrebovala proste roke, je to bil najlažji način transporta. Vsekakor priporočam in če bi se lahko odločila samo za eno stvar iz seznama, bi to bila zagotovo nosilka. V tretje bi najbrž nabavila kar Boba 4g, zaradi lažje uporabe. ;) No, nosilko še vedno uporabljam, čeprav bolj poredko in kar pogrešam te skupne trenutke nošenja, ki bodo kmalu preteklost.

Prvič v nosilki.

2. Dobro vodljiv voziček in Buggy Board.
Napisala sem dobro vodljiv voziček (po možnosti z enim ročajem), kot je naš Peg Perego GT3, ker se večino vožnje, če imaš dva otroka, odvija z eno roko. Z eno roko torej potiskaš voziček, z drugo roko pa držiš svoj zaklad ali pa ga loviš. Ko se otrok utrudi, je zakon Buggy Board. Aljaž je bil star skoraj dve leti, ko se je Zara rodila in na dolge razdalje, je bil Buggy Board res uporaben. Na začetku se mu je tudi zelo imenitno zdelo, da ima on čisto svoj, poseben prostor na vozičku in da mamica vozi tudi njega in ne samo sestrice. Takrat se je več vozil, kot hodil, zdaj pa je obratno in se spomni na Buggy Board, ko je res že utrujen. Meni je ta deska olajšala sprehode tudi iz tega vidika, da sem Alajža lažje nadzorovala, ko sva bila sama z Zaro na sprehodu. Otroci znajo bit nepredvidljivi in se hitro izmuznejo, zato se mi je zdel Buggy Board posebej varno mesto, ko še nisem bila navajena na to, da imam dva otroka. :)

Eden prvih skupnih sprehodov.

3. Ležalnik ali gugalnik za novorojenčka.
Odličen zato, ker lahko brez skrbi vanj odložiš novorojenčka, medtem ko pripravljaš hrano za starejšega, ga moraš previt, peljat na stranišče, se mu za trenutek posvetit ipd. Zaro sem odlagala tudi na tla, ker sem mnenja, da mora bit dojenček čimveč na tleh in na ravni podlagi, ampak njej je bil položaj v ležalniku ljubši. Včasih sem jo med kuhanjem dala na pult in je z zanimanjem opazovala. Ko dojenček raste, pa je pametno imeti eno odlagališče, kamor ga odložiš na varno, ko moraš kaj nujnega postoriti z večjim otrokom. To je lahko stajica, posteljica ipd. Dojenčki zelo hitro napredujejo, se plazijo in lahko hitro zaidejo v težave, če jih nimamo ves čas na očeh. Nikakor pa jih ne puščamo na višini (kavč, postelja, previjalna miza).

V ležalniku.

4. Vrtiljak za na posteljico.
Pri uspavanju novorojenčka lahko uporabite vrtiljak oziroma glasbo na vrtiljaku. Lahko uporabite tudi kakšno igračo z glasbo, na primer backa Ewana. Zaro sem vedno uspavala tako, da sem jo položila v posteljico, dala dudico in prižgala vrtiljak. Tak način uspavanja imava že enajst mesecev in še vedno deluje. Včasih jo je potrebno večkrat položit, morda tudi še dodatno stisnit k sebi, ampak ta glasba jo pomirja in ji pomaga zaspat. Zvečer zraven nje zaspi tudi Aljaž. Opozarjam, da je vsekakor vredno poskusiti uspavati na tak način, ampak to ne deluje pri vseh otrocih! Največkrat uspava mamino naročje. ;)

5. Pručka s katero lahko starejši otrok lažje sodeluje pri vsakodnevnih opravilih in si tudi pomaga pri umivanju rok ipd.
Aljaž je na pručki opazoval in sodeloval pri previjanju, v kuhinji pomaga pri kuhanju in peki, v kopalnici si sam umiva roke in obraz itd.

6. Velike tetra plenice.
Velike tetra plenice, ki jih lahko uporabljamo kot povijalne plenice za štručkanje, so nam pomagale pri lepšem in mirnejšem spanju čez dan. Uporabljala sem jih tudi v vozičku kot pokrivalo, kot podlago na tleh, kot odejico, za brisanje itd.

7. Šušpavanke ali kakšen drug CD, ki predvaja beli šum.
Prijateljica mi je posodila CD Šušpavanke in res ji je podaljšal spanec. Ponavadi sem ga vklopila tik preden je prišel Aljaž iz vrtca, da sem se mu lahko v celoti posvetila. Preverjeno pomaga tudi sesalec. Uhhh, koliko sem presesala prve tri mesece. :D


8. Duda.
Duda dela čudeže in hvaležna sem, da jo je sprejela.

9. Igralna podloga.
Poleg tega, da spodbuja razvoj pri dojenčku in je mehka podlaga na trdih tleh, je tudi odličen prostor za prvo skupno igro dojenčka in malčka. No, v bistvu ne gre toliko za igro, kot za spoznavanje in crkljanje. <3

Skupaj na igralni podlogi.

Upam, da vam bo seznam koristil. Zelo priročno je, da imate vedno pripravljene kakšne enostavne aktivnosti za starejšega otroka, da ga po potrebi zamotite med dojenjem in ostalimi, njemu dolgočasnimi, opravili. Spomnite ga na kakšne pozabljene igrače ali mu pripravite posebno škatlo z igračami, s katerimi se lahko igra samo med dojenjem oziroma hranjenjem dojenčka. Zelo pomembno pa je, da se mu vsak prosti trenutek posvetite in mu pokažete, da je za vas še vedno na prvem mestu.

Z ljubeznijo, Mama.

Ni komentarjev:

Objavite komentar