četrtek, 18. december 2014

Mama svetuje mami: Olajšajte si potovanje z otroci s pomočjo vrečke zaposljivke (busy bag)

Vožnjo, potovanje, obiske pri zdravniku, v restavraciji in drugje, kjer otroci nimajo kaj veliko početi, si lahko oljašate s pomočjo vrečke zaposljivke (busy bag). Do zdaj sem se na takšne (za otroka) neprijetne situacije pripravila s knjigicam, kakšno pobarvanko in voščenkami, ampak, otroci rastejo. Zdaj, okrog tretjega leta starosti, je Aljaž zelo radoveden, sposoben , rad "bere", razmišlja, sestavlja, barva, začenja tudi z domišljijsko igro ipd. Potrebuje vedno nove in nove izzive, zato sem mu za na izlet pripravila nekaj različnih vrečk zaposljivk. Nekaj jih je bilo primernih za igro v avtomobilu, nekaj pa za igro v apartmaju, restavraciji ipd. Glede na to, da na počitnicah ponavadi ni na voljo veliko igrač in jih tudi nismo navajeni jemati s sabo (preprosto ni prostora) je bil to idealen način za zaposlitev in igro.

Kupila sem plastične vrečke za zamrzovanje, ki se enostavno odpirajo in zapirajo ter vanje zložila različne predmete, naloge in igre. Naredila sem nekaj preprostih, vsakodnevnih, recimo v eno sem dala majhne knjigice, v drugo majhni pobarvanki z voščenkami, v tretjo nekaj avtomobičkov in cesto iz blaga itd. Nekaj vrečk zaposljivk pa sem pripravila sama.

Vse vrečke zaposljivke sem nato zložila v staro škatlo za čevlje in jo dala med otrokova avtomobilska sedeža, v apartmaju pa je ta škatla za čevlje dobila poseben prostor v dnevnem prostoru in poljubno si je lahko izbiral aktivnosti. Vrečke so prozorne in tako si je lahko aktivnost izbral na podlagi tega, kar ga pritegne. Če vaš otrok že bere, pa lahko na vrečko zapišete tudi ime aktivnosti ali navodila. Nekaj njegovih najljubših vrečk zaposljivk bom predstavila v prihodnjih dneh, ob posebnih priložnostih, pa bom pripravila še kakšno.

Vrečke zaposljivke lahko uporabljate tudi doma. Lahko jih zložite v kakšno škatlo, v predale, na police ali jih izobesite na kakšno vrvico ipd. Otroka bodo zamotile med gospodinjskimi opravili, skrbjo za druge otroke, med obiski itd.


Upam, da vam ideja koristi! ;)

Z ljubeznijo, Mama.

2 komentarja:

  1. Krasna ideja, za igrače imam tudi sama v torbi za na pot bolj malo prostora, predvsem pa kmal niso več zanimive, tako da je tole res dobra ideja!

    OdgovoriIzbriši