sobota, 6. december 2014

Pirini medenjaki

S praznično peko sem začela že čez teden, ko se nisem mogla upreti, da ne bi naredila prvih vanilijevih rogljičkov letos. Bili so odlični. Danes pa sva se z Aljažem, kot Miklavževa pomočnika, lotila peke medenjakov. Izbrala sva preprost recept, pri katerem je brez problema sodeloval v vsakem koraku, in ga priredila po svoje.



Potrebujemo (za manjšo količino):

2 jajci
100 g rjavega sladkorja
300 g pirine polnozrnate moke
2 žlici medu
1 žličko cimeta
1 žličko sode bikarbone

Postopek:

Jajca in sladkor stepamo in dodajamo ostale sestavine. Najprej mešamo z mešalnikom, potem pregnetemo še z rokami in dodajamo moko, da se masa ne lepi. Dobljeno maso za medenjake postavimo za nekaj časa v hladilnik. Ko jo vzamemo iz hladilnika, jo pomokamo in razvaljamo. Z modelčki za piškoti izrežemo različne oblike in medenjake položimo na pekač obložen s peki papirjem. Pečemo dobrih 10 minut v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj. Pečene medenjake damo na servirni krožnik in jih polijemo z belo glazuro ter po želji okrasimo.

Za belo glazuro potrebujemo:

100 g sladkorja v prahu
1 beljak
sok 1 limone

Postopek:

Beljak stepemo in mu dodamo sladkor ter limonin sok.  

Nekaj medenjakov sva polila z belo glazuro in okrasila, nekaj pa sva jih pustila kar tako in so tudi odlično izpadli. Mož pravi, da so še boljši. ;)


Sveti Miklavž, ljubitelj dobrote,
celo jesen že peče piškote,
da pridne otroke, vse dobre ljudi,
vedno na god svoj on obdari!

Miklavžev pomočnik

 Naša praznična miza in pirini medenjaki

Miklavževo darilo



Z ljubeznijo, Mama.

Ni komentarjev:

Objavite komentar