sreda, 10. december 2014

Naredi sam: Plastelin (varen za dojenčke in malčke!)

Do zdaj smo vedno ustvarjali iz kupljenega plastelina, ki bi naj bil naraven in varen tudi za malčke, tokrat pa sem se odločila, da ga pripravim sama. Doma narajen plastelin sem želela zato, da bi dobro poznala vse sestavine in da bi bile te sestavine tudi neškodljive za moja otroka, če plastelin slučajno dasta v usta (ja, Zara ga je tudi poskusila). Moj plastelin je torej iz užitnih sestavin in je zato primeren tudi za dojenčke in malčke. Seveda jim ne bomo dovolili, da ga dajejo v usta, a če bi ga v trenutku nepozornosti dali v usta in pojedli, ne bi bilo nič narobe.


Najbolj preprost in varen recept za domači plastelin je, da ga pripravimo podobno, kot pripravljamo testo za kruh.

Potrebujete:

3 skodelice moke
1 skodelico mrzle vode
1 jedilno žlico olivnega olja (ali kakšnega drugega jedilnega olja)

Postopek:

Vse sestavine premešamo in pregnetemo v maso podobno plastelinu. Če je masa suha, dodamo vodo. Če je mokra in lepljiva dodamo več moke. Po želji lahko dodamo jedilno barvo ali bleščice (no, te niso užitne;)).

Pri tem plastelinu mi je všeč, da je ravno dovolj mehek, da se iz njega enostavno oblikuje. Kupljeni plastelin je namreč včasih tako trd, da ga majhne ročice (še) ne zmorejo gnesti in oblikovati. Količina je večja kot pri kupljenem plastelinu oziroma lahko pripravimo kolikor želimo, v zelo kratkem času, poceni in na zelo preprost način. Če bi vedela, da je izdelava domačega plastelina tako preprosta, ga ne bi nikoli v življenju kupila. Čez čas postane ta plastelin bolj lepljiv kot na začetku, zato smo si pri oblikovanju pomagali z nekaj dodatne moke. Po uporabi sem ga shranila v hladilnik in ga bomo v naslednjih dneh še nekajkrat uporabili, dokler se ne bo pokvaril.

Zakaj je pomembno, da otrokom omogočimo igro s plastelinom?

1. Igra s plastelinom spodbuja fino motoriko in krepi mišice, ki jih otrok potrebuje za osvajanje veščin pisanja, risanja, rezanja s škarjami ipd.

2. Spodbuja domišljijo. Poskrbimo za različne dodatke s katerimi popestrimo igro s plastelinom in postavimo otroško domišljijo in ustvarjalnost pred pravi izziv.

3. Igra s plastelinom in drugimi pripomočki ter dodatki, kot so kamenje, vejice, kristalčki, gumbi, kosi blaga, testenine itd. zahteva uporabo vseh čutov in poskrbi za multisenzorično izkušnjo.

4. Pomirja in spodbuja koncentracijo.

Z ljubeznijo, Mama.

Ni komentarjev:

Objavite komentar