torek, 14. julij 2015

Popoldan v Tivoliju in 5 preprostih idej za zaposlitev malčkov v avtomobilu

Naša nedelja je bila aktivna v smislu vožnje v Ljubljano k sorodnikom, kjer smo najprej uživali v dobri hrani in družbi, potem pa še v parku Tivoli, da smo malo pokurili kalorije (no, potem smo pa šli še na tortico, hihi). Otroci so se hitro zaposlili z naravnimi materiali, ki so jih našli na tleh. Palice so zlomili in jih zložili skupaj v majhen indijanski šotor (tako so rekli), lahko pa bi tudi zakurili ogenj, če bi nas zeblo, pa nas seveda ni. Zara je nabirala tudi storže in kamenje, medtem ko so fantje igrali nogomet in si metali frizbi. Izkazalo pa se je tudi, da so ptički (ali ticki, kot jim reče ona), njene najljubše živali.








Ker se velikokrat odpravimo na kakšen izlet ali dopust z avtomobilom, sem želela z vami deliti še naših 5 preprostih idej za zaposlitev malčkov med vožnjo. Tako zaposlim Aljaža in Zaro med krajšimi in srednje dolgimi vožnjami (recimo do štiri, pet ur s postanki), uporabni pa so po prvem letu starosti.


Ko načrtujemo izlet ali odhod na morje, načrtujemo vožnjo takrat, ko je predviden dopoldanski, popoldanski ali nočni spanec (če greste na morje ali daljšo pot). Aljaž sicer čez dan več ne spi in tudi v avtu se to redko zgodi, ampak je pa sigurno lažje, če vsaj eden od otrok del poti prespi. Drugi korak pa so stvari, ki jih otroci v avtu lahko počnejo in ki jih zamotijo dovolj dobro, da med vožnjo ne prihaja do slabe volje. Do zdaj med vožnjo v avtomobilu še nismo gledali risank na tablici ali igrali kakšnih iger preko tabličnega računalnika, ampak se znajdemo s preprostimi stvarmi, za katere v bistvu ne potrebujemo nobene priprave in so čisto enostavne.

1. Knjige
V avtu imamo vedno nekaj manjših knjig, ki jih lahko otroka med vožnjo listata. Pazimo, da gre za starejše knjige, ki jih ni preveč škoda, četudi se kaj poškodujejo in da so ilustracije ter vsebina dovolj zanimive za oba otroka. Vsake toliko časa knjige zamenjamo, da se jih ne naveličata.

2. Nalepke
Nalepke za otroke lahko kupite praktično kjerkoli. Otrokom so zelo všeč tudi zvezki z nalepkami, ampak moramo paziti, da so nalepke takšne, da jih lahko otroci sami odlepijo iz podlage (v nekaterih zvezkih je to zelo težko, zato raje kupim posamezne komplete nalepk v Tediju ali Kiku). Otroka potem ponavadi lepita te nalepke na sebe, na kakšen list, na avtosedež ipd. Takšna zabava lahko traja kar nekaj časa.

3. Otroške pesmice
Velikokrat pojemo pesmice, zadnji čas pa imamo v avtu vedno tudi CD z otroškimi pesmicami, ki jih zelo rada poslušata.

4. Majhne igračke
Na pot vzamemo vedno tudi nekaj majhnih igračk. Pomembno je, da so zanimive, da jih vsake toliko časa zamenjamo, da so varne in da imajo kakšno funkcijo. Zara ima recimo zelo rada otroške telefone, ki piskajo in predvajajo glasbo ali pa majhne senzorične žogice, ki svetijo, kakšen manjši inštrument ipd. Aljaž ima rad kakšno letalo ali avtomobil, ki prav tako predvaja kakšen zvok ali sveti ipd.

5. Besedne igrice
Ko se naveličata vseh stvari, potem se začnemo igrat kakšne besedne igrice, ki pa so trenutno aktualne bolj za Aljaža, kot Zaro (zaenkrat). Sprašujem ga recimo na katero črko se začne določena beseda; mu povem, da vidim nekaj na črko "a" in on potem ugiba kaj je to; zlogujemo besede in ploskamo zraven; poimenujemo vse stvari, ki jih vidimo čez okno in jaz odgovarjam na številne "zakaje".

Ko nič več ne deluje, pa lahko iz torbice potegnete kakšen prigrizek. Hrana vedno deluje, če jo le dovolite med vožnjo. ;) Ne pozabite na postanke, miganje in na pitje tekočine. Mimogrede, več je otrok, bolj je zabavno.

Pa še to, nikoli nisem sedela zadaj in mislim, da nikoli ne bom, ker ni potrebe. Če je kaj takšnega se ustavimo, pocartamo in gremo naprej.

Z ljubeznijo, Mama.

Ni komentarjev:

Objavite komentar