torek, 28. oktober 2014

Noč čarovnic: Izrezovanje buče

Približno en mesec nazaj smo si priskrbeli nekaj buč in si jih prihranili za noč čarovnic. Želela sem Aljažu pokazati, da obstaja več vrst buč, ki so tudi različnih barv in velikosti in da jih lahko uporabljamo v različne namene. Hokaido buče imamo na vrtu in jih najbolj pozna, ker so velikokrat na našem jedilniku. Muškatno bučo smo tudi aktivno spoznavali v kulinariki in je na pogled prava krasotica ter lep okras. Za izrezovanje pa smo uporabili oljno bučo, ki je vizualno in kulinarično manj privlačna.

Seveda nisem pričakovala, da bo (še ne) triletnik sam izrezoval bučo. Namen aktivnosti je bil, da mu pokažem bučo, poimenujem dele buče, predstavim notranjost buče in semena, da mi pomaga izdolbsti notranjost buče in pripraviti semena za sušenje ter da mu povem nekaj malega o noči čarovnic. O tem ameriškem "prazniku" sem mu povedala res samo osnove, da ga ne bi po nepotrebnem prestrašila s čarovnicami, ker si otrok take abstraktne stvari, ki jih težje razume, lahko narobe predstavlja. Povedala sem mu, da je običaj, da ob noči čarovnic izrezujemo buče, ki jih potem postavimo na teraso in v njih prižgemo svečo. Takrat gredo otroci v Ameriki zamaskirani od hiše do hiše po sladkarije in se malo posladkajo. Moja mami pa mu je seveda z veseljem razložila, da takrat čarovnice zajahajo svoje metle in da ima tudi njegova mami takšno metlo. :P Babice. :D


 

Semena sušimo in jih bomo uporabili pri igri zraven semen hokaido buče in muškatne buče, ki so že v našem skritem zakladu. Lahko bi jih tudi posušili in pojedli ali jih uporabili pri peki kruha ipd.

Bučo vam pokažemo na noč čarovnic. ;)

Z ljubeznijo, Mama.

Ni komentarjev:

Objavite komentar