ponedeljek, 23. februar 2015

Knjiga tedna: Ples snežink in poskus ter igra z ledom

Prejšnji teden smo prebirali Zimsko pravljico, Ples snežink, ki jo je napisala Rosie McCormick. Gre za zgodbice, ki na poljuden način pripovedujejo o naravnih značilnostih zime.

Ta zelo poučna knjigica nam je bila v veliko pomoč nekega jutra, ko smo zunaj opazili ivje. Aljaž je zelo dovzeten za takšne naravne pojave in takoj ga je zanimala razlaga tega pojava, zato smo pobrskali kar v knjigo. Pogovor smo nadaljevali o vodi in o njenih različnih agregatnih stanjih. Ko sva mu povedala, da ob nizkih temperaturah iz vode nastane led, je takoj dobil idejo, da to preizkusimo v praksi. V silikonski modelček za led sva nalila vodo in ga dala v zamrzovalnik. To je bilo tik pred odhodom v vrtec, zato sva se dogovorila, da bova po vrtcu pogledala ali se je voda zares spremenila v led. In se je. Led sva dala iz silikonskih modelčkov v skledo in lahko se je igral ter hkrati opazoval, kako se led tali in spreminja nazaj v vodo. Modelčki so bili v obliki ribic, zato je bilo še bolj zanimivo.


Ker mu je bila igra z ledom zanimiva in jo je želel kar naprej ponavljati, sem v gospodinjske vrečke za zamrzovanje nalila vodo in v vsako dala po eno figurico dinozavra. Idejo sem dobila na blogu Žogice in kravate in že dolgo sem jo želela preizkusiti. Tokrat sem pripravila preprostejšo različico (brez dodatkov, barvila, tople vode in soli). Dinozavre sem zamrznila posamezno in zraven, kot pripomčke za reševanje dinozavrov, ponudila kladivo ter žlice s katerimi smo tolkli po ledu. Vse skupaj sem položila v kad oziroma banjo za dojenčke (spet), pod njo pa položila odejo, ki je zaščitila tla pred mokroto. Led se je talil zelo počasi, zato je bila to celodnevna aktivnost, kar nam je odgovarjalo. Vmes smo morali po opravkih in ko smo se vrnili, nam je bilo delo olajšano. :) Definitivno takšno ali podobno aktivnost ponovimo med poletjem, saj sta v igri z ledom uživala oba otroka.










Zabava za vso družino, kot lahko vidite. ;)

Vas zanima še kakšen način uporabe banje za dojenčke?
Najdete ga TUKAJ in TUKAJ.

Z ljubeznijo, Mama.

Ni komentarjev:

Objavite komentar