sreda, 25. februar 2015

Življenjske veščine in seznam gospodinjskih opravil za predšolske otroke

Ena izmed glavnih nalog staršev je, da pripravimo svoje otroke na samostojno življenje. Ta priprava in vzgoja za samostojno življenje se začne že v zgodnjem otroštvu ter vključuje učenje praktičnih znanj in življenjskih veščin. Otroci si že zelo zgodaj želijo biti samostojni in prav je, da jim to omogočimo preko opravljanja različnih gospodinjskih opravil in skrbi zase. Dobro je, da izkoristimo njihovo občutljivo obdobje za vsakdanje življenje, ki traja nekje do petega ali šestega leta starosti in jih v tem predšolskem obdobju navadimo na določena gospodinjska opravila in opravljanje življenjskih veščin, ki jim bodo koristila za celo življenje.


Napisala sem okviren seznam gospodinjskih opravil in življenjskih veščin, ki bi jih naj osvojili predšolski otroci. Tukaj bi rada opozorila, da gre za osnovne smernice in lastne izkušnje. Vsak otrok je drugačen in tudi vsaka družina ima drugačne navade ter opravila, tako da lahko po želji dodajate in/ali odstranjujete. Seznama sta napisana v .jpg formatu, tako da ju lahko po želji shranite na računalnik ali tudi sprintate in shranite na vidno mesto.


Otroci so marsičesa sposobni, če jim le dovolimo in jih časovno ne omejujemo. Tudi naša 15-mesečnica pomaga pri nekaj navedenih gospodinjskih opravilih in pri tem zelo uživa. Hkrati se otroka med seboj z vzgledom spodbujata ter učita eden od drugega. Neverjetno je, kako hitro drugorojenci s posnemanjem starejših bratov in sester osvojijo določene veščine in kako hitro napredujejo.

Trenutno potekajo vsa gospodinjska opravila pod našo streho prostovoljno in občasno, razen izjem (pospravljanje igrač, priprava malice, pospravljanje svojih oblačil v omaro ipd.) ter pod nadzorom. Med učenjem življenjskih veščin za katere je potrebna posebna previdnost, bodite vedno prisotni. Tudi umivanje zobkov, na primer, je dobro imeti pod nadzorom (tudi pri starosti, ko to počnejo že popolnoma samostojno).

Poskusite vključiti otroke v zgoraj napisane stvari in se pri takšnem učenju opravil in veščin zabavajte ter jih preko igre spodbujajte k samostojnosti. Če sem kakšno stvar pozabila, me lahko opomnite in jo bom dodala. ;)

TUKAJ pa lahko preberete še nekaj o otroških kuhinjskih opravilih.

Z ljubeznijo, Mama.

Ni komentarjev:

Objavite komentar