torek, 28. julij 2015

Mama svetuje mami: Dnevni počitek

Danes sem želela z vami deliti nekaj idej in predlogov glede tega, kaj lahko otroci počnejo med dnevnim počitkom. Ko presodite (vsaka mama naj presodi za svojega otroka, saj ga tudi najbolje pozna), da vaš otrok več ne potrebuje dnevnega spanca, lahko v vaše dnevno rutino vpeljete dnevni počitek. Velikokrat je tako, da otroci morda čez dan težko zaspijo, ne morejo zaspati ali pa spijo zelo kratek čas in spanca več ne potrebujejo tako kot takrat, ko so bili mlajši. To pa ne pomeni, da ne rabijo počivati. Dnevni spanec lahko nadomestite z mirno aktivnostjo, ki bo otroka sprostila in mu prihranila nekaj energije.


To so ideje in predlogi, ki jih uporabljamo v naši dnevni rutini in ki se pri nas zelo dobro obnesejo.

1. Knjige
Najbrž ste že opazili, da pri nas brez knjig pač ne gre, zato so tudi tukaj na prvem mestu. Aljaž vedno izbere nekaj knjig, ki jih želi prebrati in potem jih bere skupaj z enim od naju ali pa jih lista sam. Velikokrat nas to zaposli za več kot eno uro in sploh ne preidemo na druge aktivnosti.

2. Pobarvanke
Barvanje in risanje sta aktivnosti, ki sproščata in pomirjata ter sta zelo primerni za počitek. Najlažje je, če otroku pripravimo pobarvanke in nekaj praznih listov skupaj z barvicami in voščenkami. Medtem, ko otrok barva in riše za mizo v jedilnici, lahko vi pripravljate kosilo ali kaj pospravite (ali spijete kavo). Včasih lahko to popestrimo še z izrezovanjem, ki je predšolskim otrokom blazno všeč. Tudi svinčnik in radirka bosta popestrila aktivnost.

3. Družabne igre
Morda je ta čas počitka idealen za povezovanje z otrokom in ga lahko izkoristite za igranje družabnih iger. Kljub temu pazite, da izbrane igre ne bodo miselno prezahtevne. Spomin in Črni Peter sta pri nas prva izbira.

4. Sestavljanke 
Izberite sestavljanke primerne za starost svojega otroka in ga spodbudite k sestavljanju. Sestavljajo lahko otroci sami ali pa se jim pridružite in tako poskrbite, da nekaj časa odsedijo.

5. Delovni zvezki
Ko smo bili na morju, smo imeli zraven delovni zvezek Modri medvedek in Aljaž ga je reševal vsaki dan med počitkom, če le naloge niso bile prezahtevne. Risanje različnih črt, vzorcev, barvanje, povezovanje pikic, iskanje poti v labirintih ipd.

Z ljubeznijo, Mama.

Ni komentarjev:

Objavite komentar