četrtek, 30. april 2015

Mama svetuje mami: Kako lahko starši vplivamo na odnos med sorojencema?

Starši se najbrž veliko svojega časa ukvarjamo s tem, kako enakomerno razporediti pozornost med vse svoje otroke (tudi če ste "samo" dva to ni vedno enostavno), kako vzgajati brez razlik (čeprav le-te morajo biti v povezavi s starostjo in osebnostnim tipom otroka), kako jih spodbuditi k temu, da se bodo med seboj dobro razumeli ipd.


So obdobja, ko je to zelo enostavno in so spet obdobja, ko je to skoraj nemogoče. Odnos med sorojenci je zelo kompleksen in starši težko nadziramo vse parametre, ki nanj vplivajo, ampak v tem letu in pol je bilo nekaj nasvetov, ki sem jih dobila ali prebrala v kakšni knjigi še posebej koristnih, zato jih bom danes delila z vami. O pripravah otroka na novega družinskega člana sem že pisala, tako da nekaj koristnih nasvetov najdete tudi tam in pa še v objavi o deljenju igrač (bom poskusila, da se ne ponavljam).

Kako lahko starši vplivamo na odnos med sorojenci? Nekaj preprostih korakov:
  • Za vzpostavitev dobrega odnosa je pomemben že sam začetek, torej obdobje nosečnosti in obdobje takoj po rojstvu drugega (tretjega, četrtega) otroka. Novega družinskega člana otroku predstavimo na miren, nevsiljiv način in opazujemo njegove reakcije ter se na njih odzivamo. Smo mirni in pozitivni ter se trudimo spremembe predstaviti v pozitivni luči, a pri tem ne olepšujemo preveč ter se vživimo v otrokova čustva in mišljenje. Pri majhnih otrocih nam lahko pomaga darilo, ki ga otrok prinese novorojenčku ob rojstvu in obratno. To lahko splete prve vezi med sorojencema, prav tako pa otroka spodbudimo k temu, da novemu bratcu ali sestrici nariše kakšno risbico za dobrodošlico, napihne balone, s katerimi se lahko kasneje igra ali kako drugače okrasi stanovanje ob prihodu novorojenčka. 
  • Dobrega odnosa med sorojenci ne moremo prisiliti, zato ne pritiskajmo preveč, ampak pustimo času čas.
  • Otrok med seboj ne primerjajmo, še posebej ne med njihovo prisotnostjo. Otroci si lahko takšne primerjave narobe razlagajo in začnejo gojiti zamere tako do staršev, kot tudi do sorojencev.
  • Veliko lahko naredimo z različnimi pozitivnimi komentarji, ki jih občasno uporabimo. Na primer, ko otroka lepo sodelujeta in se skupaj igrata ju pohvalimo; ko opazimo da eden od otrok naredi nekaj lepega za svojega brata ali sestro ju spet pohvalimo in izpostavimo lepo gesto ("Kako si ti skrben brat. To si pa zelo dobro naredil" ipd.); spodbujamo sodelovanje med otroki s stavki kot so "Bratci in sestrice si igrače velikokrat delijo med seboj.", "Bratci in sestrice si pomagajo med seboj." ipd. (v kontekstu).
  • Otrokom je ponavadi všeč njihova vloga "velika brata" ali "velike sestre" in občutek pomembnosti ter vključenosti lahko spodbudimo s posebnimi opravili pri katerih lahko pomagajo, s stvarmi, ki jih lahko naučijo svoje mlajše brate in sestre ali celo s kakšno majico z napisom "veliki brat", "najboljši bratec na svetu", "ponosni bratec" ipd. Tako bomo preprečili izpade ljubosumja, saj bodo videli, da imajo pomembno mesto v družini.
  • Kako se izogniti tekmovalnosti med sorojenci? Zelo všeč mi je bila ideja, ki sem jo prebrala v knjigi od Lawrence E. Shapiro: Ščepec preventive. In sicer je pisalo, da lahko tekmovalnost med sorojenci (in tudi tekmovalnost ali jezo na splošno) omilimo z različnimi igrami, ki zahtevajo timsko delo. Igra, ki je omenjena, je igra z baloni v katero vključimo vse sorojence ali kar celo družino. Vsakemu igralcu dajte po en balon. Nato nastavite uro na tri minute, vsak igralec pa naj vrže svoj balon v zrak. Namen igre je preprečiti balonom, da bi pred iztekom treh minut padli na tla. To bodo igralci dosegli le, če si bodo medsebojno pomagali. Igrajte se to igro vsako večer pred odhodom v posteljo in odnosi med člani družine se bodo zagotovo izboljšali. Priporočam branje celotne knjige.
  • Pozitivno pa lahko na odnos med sorojenci vpliva tudi kvalitetno preživet čas z vsakim od njih posebej, tako da oba dobita dovolj ljubezni in pozornosti ter poseben družinski čas, ko cela družina skupaj preživlja čas na kakšnem družinskem izletu, obisku gledališča, kina, ob športnih aktivnostih ipd.
  • Elizabeth Pantley v knjigi Z otrokom lahko sodelujete (ta je ena izmed mojih najljubših) predlaga, da praznujete dan sorojencev. To je poseben dan v letu, ko praznujemo to, da imamo brate in sestre, spečemo kakšno torto, se igramo ipd. Še več nasvetov v povezavi s tematiko, pa lahko preberete v njeni knjigi ali v knjigi Bratci in sestrice od dr. Richarda C. Woolfsona.
To so vsakodnevne malenkosti, ki jih uporabljamo pri nas doma in so se izkazale za pozitivne. Ne pozabimo pa, da je popolnoma normalno, če si bratje in sestre kdaj skočijo v lase. ;)Z ljubeznijo, Mama.

Ni komentarjev:

Objavite komentar